Beastmode: ON!

door

Consistentie vs. Intensiteit

“Wie van jullie is voor zijn inkomen afhankelijk van het hardlopen?”

Deze vraag stelde ik vorige week aan de deelnemers van een van de maandelijkse gratis workshops van CrossFit Zuid.

Het thema van deze avond was het verbeteren van hardloopprestaties dmv fitnesstraining en ik gebruikte de vraag om context te schetsen.

Op een enkel, heel erg twijfelachtig handje na, beantwoorde niemand deze vraag met ja. (Als ik gevraagd had: “Wie kan er zijn hypotheek betalen van het hardlopen,” dan was het antwoord duidelijk NEE geweest)

En dat is niet gek.

De realiteit is dat we bijna allemaal in omgeving leven waarin ons lijf fysiek niet meer de prestaties hoeft te leveren zoals het dat 100(duizend) jaar geleden moest. Tenzij je een betaalde atleet bent, in dat geval gebruik je je lijf meer dan dat je dat historisch gezien zou hebben gehoeven.

Zelfs als eigenaar van een fitnesscentrum waarbij de trainingsvloer letterlijk maar 2 meter van mijn werkplek verwijderd is,  zijn mijn dagen grotendeels gevuld met het werken achter m’n Mac.

Denken dat, of proberen om deze realiteit drastisch te veranderen is in mijn ogen onbegonnen werk en misschien zelfs niet eens wenselijk.

Jaren geleden waren we wellicht veel fysieker, maar het is nog maar de vraag  of we in de huidige tijdsgeest terug wensen te gaan naar een dergelijk tijdperk. Voor je lijf is het misschien beter, maar op een heleboel andere fronten ervaren we waarschijnlijk een stuk minder comfort.

Vergis je er namelijk niet in, dat het leven dat we nu leiden deels mogelijk gemaakt is door de concessies die we gemaakt hebben aan ons lijf. Sterker nog: Het is juist die drang naar comfort die heeft bijgedragen aan de ontwikkeling en groei van zaken zoals het internet, smartphones, Facebook en noem maar op. Zou jij dit kunnen (willen) missen in ruil voor een veel fysiekere levensstijl?

We zijn dus overgeleverd aan onze omgeving en we moeten accepteren dat we langzaam aan evolueren richting een slap, passief aftreksel van onze voorouders…

Natuurlijk niet!

Maar als je na een hele dag op kantoor gezeten te hebben je sporttas pakt, denk dan even na over de omgeving waarin je de laatste 8 uur doorgebracht hebt en over de omgeving waarnaar je op weg bent.

Ben je de hele dag bezig geweest om je lijf voor te bereiden op een PR in de gym of op de baan? Of is het wellicht verstandig om te accepteren dat “go with the flow” in je training een betere optie is?

Niemand heeft er immers iets aan als jij een dik record wegzet warmee je je lijf vervolgens zo overbelast dat je 2 weken uit de running bent:

  • Je baas wordt er niet vrolijk van dat je weer thuisblijft met rugpijn. Je brengt je bron van inkomen dus in gevaar..
  • Het helpen verhuizen van je vrienden a.s. weekend moet je afzeggen. Daar gaat de goodwill..
  • In plaats van dat je de volgende dag weer een keer kunt gaan sporten, moet je misschien wel een maand wachten. Kun je weer opnieuw beginnen..

Als er iets is dat ik de afgelopen jaren door schade en schande geleerd hebt, dan is het dan consistentie het altijd wint van intensiteit.

Sommigen vinden me daarom misschien een pussy, zeker gezien in mezelf veel in CrossFit-land begeef, maar de realiteit valt niet te ontkennen.

Wanneer je op 1 dag 10 uur in de sportschool doorbrengt dan ben je waarschijnlijk compleet gesloopt. Ondanks dat gesloopte gevoel zul je echter veel minder resultaat hebben dan wanneer je een maand lang iedere dag 20 minuten gaat, zonder ooit het gevoel van uitputting te bereiken. Dit is natuurlijk een extreem voorbeeld, maar de strekking lijkt me duidelijk.

Als jij jezelf als een serieuze sporter ziet, dan daag ik je uit om bij jezelf na te gaan wat je zwakke plek is.

Stel vervolgens de vraag wat er gebeurd zou zijn als je het afgelopen jaar iedere dag 10 minuten bezig was geweest om deze zwakke plek beter te maken?

Overigens is er natuurlijk een verschil tussen “oncomfortabel” en maximale intensiteit. Het moment opzoeken wanneer iets net oncomfortabel wordt is prima, met nadruk op net. Dat is immers het doel van trainen. Koste wat het kost een PR halen, omdat dit toevallig op dat moment in je trainingsprogramma staat (ondanks dat je die nacht slecht geslapen hebt, je een K dag op je werk gehad hebt en je enige maaltijd tot dan toe bestond uit een broodje kroket en een Redbull) is in mijn ogen “niet zo slim.”

 

 

Bovenstaande leuzen werken voor sommigen motiverend en geeft anderen een schuldgevoel. Wat het in jouw geval ook is, ik daag je uit om je “BEAST MODE” vanaf nu een tijdje op ON te zetten.

Maar Leroy, je bedoelt natuurlijk OFF, gezien de strekking van je verhaal?

Nope. je leest het goed. BEAST MODE. ON.

Neem de “koning van de beesten:” De leeuw.

We beelden ons nu waarschijnlijk automatisch het mannetje in. The king of the jungle. Groot, gespierd, snel en sterk. Wie wil er nou niet zijn menselijke gelijke zijn?

Echter, het grootste deel van de dag slaapt hij, het jagen laat hij meestal aan de vrouwtjes over, tenzij het om een echt grote prooi gaat en hij maakt ruzie om het grootste stuk vlees zodra de prooi verdeelt moet worden.

Het beste trainingsprogramma ever, als je het mij vraagt..

Dus: Geniet van de leuke dingen in het leven, laat het zware werk aan anderen over, maak jezelf af en toe druk in de gym, maar niet te druk en zorg er voor dat je altijd de grootste portie eten te pakken krijgt

MOEITE MET HET BEHALEN OF VOLHOUDEN VAN JE DOELEN?

Beantwoord deze 8 korte vragen en leer wat je moet doen om succesvol te worden.