Go with the flow…
Het verschil tussen ‘gedachten’ en ‘denken.’
Maak je geest leeg. Wees vormloos, vormloos, zoals water. Als je water in een kopje doet, wordt het het kopje. Doe water in een fles, het wordt de fles. Je stopt het in een theepot, het wordt de theepot. Water kan stromen of het kan vastlopen. Wees water mijn vriend.
-Bruce Lee
In mijn lessen en coachingsessies laat ik de deelnemers zien hoe hun ‘beleving van het leven’ op een subtiele manier vormgegeven wordt door hun gedachten. Een onderwerp wat ik hier in eerste instantie meestal moet verduidelijken is het verschil tussen gedachten en denken.
Gedachten heb je. Ze komen en gaan vanzelf.
Denken doe je. Het is een activiteit die energie vergt.
In mijn lessen gebruik ik vaak de metafoor van een ijsberg om het verschil tussen gedachten en denken uit te leggen.
De ijsberg is de vorm die we herkennen. Ons bewuste denken en bijhorende denkbeelden is de zichtbare top. Daarnaast weten we dankzij de psychologie dat dit denken (en bijbehorend handelen) voortkomt uit overtuigingen die niet direct zichtbaar zijn. Dit is het grote deel onder water en wordt meestal het onderbewuste genoemd.
Maar kijk nog eens goed naar de afbeelding. Waar drijft de ijsberg in? En wat zie je op de achtergrond in de lucht? Wolken, ijs, water: Andere vorm, maar gemaakt van hetzelfde materiaal.
Gedachten zijn veel meer dan slechts dat wat we bewust waarnemen en ook meer dan onze onbewuste conditionering. Wat wij gedachten noemen is de onzichtbare, vormloze energie van waaruit jij jouw realiteit creëert! In de ijsbergmetafoor is het de grondstof van waaruit de ijsberg is opgebouwd.
Alles stroomt.
Gedachten komen en gaan van nature. Van vormloos, naar vorm, terug naar vormloos. Een gedachte die vorm aanneemt herkennen we met ons gevoel:
Positieve gedachten, positief gevoel.
Negatieve gedachten, negatief gevoel.
Een zeer elegant feedback systeem.
Net zoals het water in een rivier stroomt heb je een stroom van gedachten. Een draaikolk (vorm) in een rivier (vormloos) bestaat alleen bij de gratie van het water. Pas wanneer je een gedachte ‘vastpakt,’ wordt deze meer solide. Een andere vergelijking is stoom dat eerst verandert in water en later in ijs naarmate de moleculen vertragen.
Om een gedachte gedachte vast te pakken, dien je weerstand te leveren. Creatie gaat altijd gepaard met weerstand, dat is een natuurwet. Positief en negatief hebben elkaar nodig!
Weerstand leveren vergt energie. Hoe langer je energie in een gedachte stopt, hoe groter de weerstand die je levert en hoe meer de gedachte als (absolute, onveranderbare) waarheid gaat aanvoelen.
Een negatief gevoel waar je geen aandacht aan schenkt, verdwijnt daarom vanzelf. Let op: Het idee dat je geen negatieve gevoelens mag hebben is ook slechts een gedachte die je voor waarheid hebt aangenomen. Net zoals het idee dat een negatief gevoel na een (door jou) bepaalde tijd zou moeten verdwijnen eveneens slechts een gedachte is.
Een positief gevoel waar je geen aandacht aan schenkt, verdwijnt ook vanzelf. In dit geval wil je mogelijk wel bewuste aandacht aan de onderliggende gedachte schenken, omdat je acties die daaruit volgen wellicht betekenen dat je het uit je hoofd, uit je lijf en in de wereld kunt manifesteren.
Het apparaat waar je dit bericht op leest bestond immers eerst alleen in iemands gedachten 😉
Liefdevolle groet,
Leroy
Agenda
Op dit moment staan er geen live evenementen gepland.