Een knuffeldier voor volwassenen

Laatst vroeg Fayah, mijn zesjarige dochter mij of ze de naam van haar knuffelkonijn mocht veranderen. “Ik denk het wel,”  reageerde ik verbaasd. “Maar waarom wil je haar een andere naam geven?” “Nou, ze heet nu Olivia, maar ik wil haar voortaan graag Daisy noemen,” antwoordde ze. 

Ineens begreep ik het. Olivia en Daisy zijn namelijk de hoofdrolspelers van twee tekenfilms op Netflix. Het zijn karakters waar mijn dochter tegenop kijkt. Ze wil graag zijn zoals die meisjes en dat laat ze onder andere tot uiting komen via de naam van haar knuffel. Toen ze kleiner was keek ze op naar Olivia en nu ze wat ouder is, is Daisy haar nieuwe held.

Als je kinderen hebt, dan herken je ongetwijfeld de ‘kracht van het knuffeldier.’ Waarschijnlijk heb je er vroeger zelf ook een gehad (in mijn geval was het geen knuffel, maar een fopspeen waar ik tot mijn 7e mee sliep #shame). Wanneer een kind verdrietig, bang of overstuur is, dan helpt een knuffeldier vaak om het kind te kalmeren. 

Maar heb je er weleens over nagedacht hoe dat kan? Ik bedoel, zo’n knuffel is gemaakt van stof en vulling. Het materiaal heeft op zichzelf geen gevoelens, maar toch geeft het een kind hoop, vertrouwen of liefde.

In dit voorbeeld is het direct duidelijk dat 100% van de gevoelens die het kind ervaart door hem/haar zelf gegenereerd worden en dat 0% van die gevoelens daadwerkelijk van het knuffeldier afkomstig zijn.

Het vreemde is dat de grenzen vervagen wanneer we het knuffeldier vervangen door iets anders:

  • Een huis
  • Een baan
  • Een partner
  • Een strak lijf 
  • Een verre reis
  • Een (ochtend)ritueel
  • Een getal op je bankrekening
  • Etc.

In die situaties lijkt het ineens dat (tenminste een deel van) de gevoelens die we er bij ervaren daadwerkelijk afkomstig zijn van het onderwerp in kwestie. Alsof het ‘knuffeldieren voor volwassenen’ zijn.

Besef echter dat alle gevoelens die jij toekent aan objecten, personen of gebeurtenissen altijd voor 100% door jou gegenereerd worden – via je gedachten en je bewustzijn. Wanneer je verwacht de bron van bepaalde gevoelens buiten jezelf te vinden, dan wordt je in het beste geval teleurgesteld en in het slechtste geval zul je nooit echte vrijheid ervaren.

Alles wat je nodig hebt, zit al in je. 

You’ve got this! <3

Leroy

Agenda

Op dit moment staan er geen live evenementen gepland.