En dan is er liefde…

De bijzondere rol van liefde en zure matjes?

Op dit moment zijn zure matjes het favoriete snoepgoed van mijn driejarige dochter Tatum. Als ik haar vraag waarom ze er zo van houdt, antwoordt ze met ‘is lekker zuur hoor papa.’

Laatst dacht ik bijdehand te zijn en haar te vragen hoe ‘zuur’ smaakt. Tot mijn verbazing gaf ze me een eenvoudig en heel wijs antwoord: ‘Dan moet je proeven.’

Zuur is, net als een heleboel andere kwaliteiten, slechts een concept. We hebben een soort van afspraak dat bepaalde voedingsmiddelen die op soortgelijke manier smaken, het label zuur krijgen.

Of jij de smaak zuur ‘lekker’ vindt, is vervolgens jouw individuele ervaring bij het gedeelde concept.

Wanneer we het hebben over concepten als succes of geluk, dan wordt het een stukje vager dan bij zuur.

Er bestaan geen vaste afspraken over en dat maakt ze extreem subjectief (het heeft daarom ook geen zin om ze als doel na te jagen).

 

En dan is er liefde…

Liefde is een woord dat we op veel manieren gebruiken. We associëren het met genegenheid, acceptatie of plezier (en daarmee ook pijn). De wetenschappelijke definitie van liefde is het delen van positieve emoties, maar de meeste mensen voelen intuïtief dat die beschrijving de lading niet volledig dekt.

De band Foreigner zong in 1984:

‘I wanna know what love is
I want you to show me
I wanna feel what love is
I know you can show me
Oh, oh, ooh’

Wanneer ik deze tekst hoor, dan maak ik eruit op dat liefde is als zure matjes: Je kunt het niet beschrijven – je moet het ervaren.

Wel zie ik een onderliggend principe dat onlosmakelijk gepaard gaat met alle ervaringen van liefde: verbinding

In spirituele kringen wordt het woord liefde weleens gebruikt om de energie en intelligentie achter het leven te beschrijven. Dat snijdt hout als je ziet dat alle uittingen van liefde gepaard gaan met verbinding. 

Uiteindelijk is alles namelijk één. Het maakt niet uit of je gelooft in god, de wetenschap of helemaal niets. Als je jezelf de tijd gunt om er over na te denken kom je vanzelf tot die conclusie.

Wanneer alles één is, dan kun je die bron / dat veld / die god / … liefde noemen.

Dat verklaart ook waarom liefde altijd gepaard gaat met verbinding en een eenvoudig voorbeeld maakt dit direct duidelijk:

Neem je lichaam. Het functioneert optimaal wanneer alle ‘afzonderlijke onderdelen’ in perfecte harmonie samenwerken. Ofwel:
Doordat al die 100.000 miljard (!) cellen op een of andere wonderbaarlijke, zeer subtiele manier van elkaar lijken te houden, besta jij. 

Sta daar maar eens even bij stil…

Als je dat beseft, dan is het vanzelfsprekend dat alles wat bewust ‘met liefde’ gedaan wordt, beter loopt:

  • Dan is het vanzelfsprekend dat je bedrijf beter loopt wanneer je liefdevol met je personeel omgaat.
  • Dan is het vanzelfsprekend dat een cake die gebakken is met liefde lekkerder smaakt dan eenzelfde cake uit een fabriek.
  • Dan is het vanzelfsprekend dat je jezelf prettiger voelt wanneer je liefde toestaat.

Goed, waarom dit hele verhaal?

Ik publiceer dit artikel op Valentijnsdag. Wellicht vind je dat commerciële uitbuiterij, maar toch nodig ik je uit om vandaag bewust meer liefde te stoppen in alles wat je doet en in iedere interactie die je hebt.

Hoe je dat doet kan ik je niet vertellen. We hadden immers al vastgesteld dat liefde is als zure matjes 😉

Maar vertrouw op je gevoel, dan komt het zeker goed.

Liefdevolle groet en fijne Valentijnsdag <3

Leroy

Agenda

Op dit moment staan er geen live evenementen gepland.