arrow_drop_up arrow_drop_down
Gelukkig nieuwjaar! Hoe doe je dat?
30 december 2019 

Gelukkig nieuwjaar! Hoe doe je dat?

Oliebollen, champagne en vuurwerk zijn de ingrediënten van het ritueel waarmee we vieren dat de aarde weer een volledige baan rond de zon heeft afgelegd. Vanaf dat moment tot een dag ergens in januari (waarvan niemand precies weet welke dag exact) wensen we bekenden die we voor het eerst weer tegenkomen een gelukkig nieuwjaar.

Maar wat betekent dat eigenlijk, “ik wens je een gelukkig nieuwjaar?”

Ik denk dat we bedoelen dat we de ander in 2020 tenminste even veel momenten van geluk wensen als in 2019.

De vraag is dan, hoe krijg je dat voor elkaar?

Geluk is immers een gevoel. Gevoelens komen en gaan, zoals de zee eb en vloed kent. Dit principe maakt dat ik me soms gelukkig voel en soms niet. En gek genoeg lijkt de keuze om geluk actief na te jagen, de kans te vergroten dat ik me vaker NIET gelukkig voel.

 

…gek genoeg lijkt de keuze om geluk actief na te jagen, de kans te vergroten dat ik me vaker NIET gelukkig voel.

 

Wat een Mindfuck!

Gelukkig (bij gebrek aan een beter woord ) is er een alternatief. In plaats van me bezig te houden met hoe ik me voel, kan ik ervoor kiezen om mijn aandacht te richten op het creëren van “een goed leven.”

Er is veel filosofische en wetenschappelijke literatuur over wat de bouwstenen voor een goed leven vormen. De conclusies hiervan zijn eenvoudig, maar wel net te uitgebreid om in een kort artikel goed over te brengen.

Daarom licht ik er voor nu één aspect uit.

Misschien heb je namelijk goede voornemens, of doelen die je in 2020 graag wilt bereiken? 

Ik nodig je uit om die even te parkeren en wat tijd in te plannen om antwoord te geven op de volgende vier vragen:

  1. Wat vind ik leuk?
  2. Wat vind ik belangrijk?
  3. Waar krijg ik waardering voor?
  4. Waar maak ik de wereld een beetje mooier mee?

Deze vier punten lijken namelijk essentieel in het bouwen van een goed leven. En geluk is de bijvangst van een goed leven!

 

…geluk is de bijvangst van een goed leven!

 

Als je de vragen beantwoord hebt, pak dan je voornemens of doelen voor 2020 er weer bij.

Hoe verhouden deze zich tot je antwoorden? Mijn ervaring is dat een doel dat aan tenminste 3 van de punten voldoet, de moeite van het nastreven waard is.

Dus lieve lezer: ik wens je een goed leven en veel geluk in 2020

Fijne jaarwisseling,

Leroy

Over de schrijver
Reactie plaatsen