Win-win of lose-lose?

“Vroeger leefde ik veel meer dan nu. De meeste mensen vonden me ‘anders’ en gek genoeg was ik daar trots op. Tegenwoordig houd ik me voornamelijk bezig met werken of klussen aan ons huis. Ik begrijp dat het leven bestaat uit het maken van concessies, maar het resultaat van de keuzes die ik genomen heb voelt toch anders dan ik had verwacht.”

Het bovenstaande scenario heeft geen betrekking op mij. Het is een soundbite van een gesprek dat ik laatst met iemand voerde. De situatie is me bijgebleven vanwege de uitspraak:

“Ik begrijp dat het leven bestaat uit het maken van concessies.”

Wow!

Een van mijn taken als coach is om mijn gesprekspartners te wijzen op hun onbewuste aannames. En dit was een behoorlijke aanname.

 

 

“Denk win-win” is de 4e eigenschap uit de management bestseller “De 7 eigenschappen van effectief leiderschap” van Stephen Covey. Nu wil ik niet zeggen dat deze man de waarheid in pacht heeft, maar ik denk dat je het met me eens bent dat win-win altijd beter is dan win-lose of erger nog: lose-lose.

Ga nu eens voor jezelf na hoe het voor jou werkt wanneer je een concessie maakt. Voelt dat aan als winnen of verliezen?

Stel dat ‘het leven bestaat uit het maken van concessies’ voor iedereen waar zou zijn. In mijn beleving betekent dit dat het leven zou bestaan uit een opeenvolging van verlies en teleurstelling.

Toen ik de persoon in kwestie wees op zijn uitspraak, was hij oprecht verbaasd. Het was geen moment in hem opgekomen dat hij bepaalt of hij concessies maakt en dat het geen universele wet is die voor iedereen geldt. Dit inzicht gaf hem vrijwel direct helderheid over een aantal keuzes waar hij al lange tijd mee worstelde.

Hoe zit het met jou?

Wij zijn natuurlijk niet live met elkaar in gesprek, maar als je het mag bedenken: Welke aanname(s) doe jij? Wat heb jij als waarheid geaccepteerd en in welke mate belemmert dit je om meer vrijheid en flow in je leven te ervaren?

Think about it…

Veel succes en liefdevolle groet,

Leroy

 

Soulfood in je mailbox?

Laat je gegevens achter en ontvang iedere week een artikel ter inspiratie, om je aan het denken te zetten over je leven en om je een lach of traan te ontlokken.

 

dit veld niet invullen s.v.p.

Agenda

Workshop Geïnspireerd Leiderschap voor ondernemers.

12 & 19 februari 2020 >>

Conferentiecentrum Bovendonk - Hoeven

6 & 13 maart 2020 >>

Conferentiecentrum Bovendonk - Hoeven

Het decemberdilemma

Het decemberdilemma

De laatste jaren ontstaat er in aanloop naar december een ‘situatie’ die velen als onprettig ervaren. Een vriend vroeg me naar ‘mijn standpunt.’ Dit artikel is geïnspireerd door zijn vraag en verbergt ‘mijn antwoord.’

Beluister GRATIS een hoofdstuk uit mijn boek.

 

In dit hoofdstuk leer je de DROOM-methode. Een methode waarmee je in slechts 10 minuten per dag een leven vol succes en voldoening creëert. 

Vul je gegevens in en ontvang binnen 10 minuten de link naar het audiobestand EN een samenvatting van 1 pagina.