Grote vakantie, grote vragen?

Ten tijde van dit schrijven is hier in het Brabantse de zomervakantie aangebroken. De tijd waarin Kim en ik zes volle weken intens van onze kids mogen genieten.  😉

Van die weken zijn wij er drie echt weg. Lekker kamperen ergens in Zuid-Europa, we weten nog niet precies waar. De gedachte aan op de bonnefooi met de tent op stap geeft mij een ultiem gevoel van vrijheid.

Ik weet niet of jij ook plannen hebt om de komende periode op vakantie te gaan. Mocht dat zo zijn, dan herken je misschien de ervaring dat je op vakantie (eindelijk) de tijd neemt om te evalueren waar je mee bezig bent in je leven. 

Ik nodig ik je uit om tijdens zo’n moment van contemplatie eens over een aantal specifieke vragen na te denken. Het zijn ‘de grote vragen van het leven’ en jouw antwoord hierop bepaalt (onbewust) de manier waarop jij je leven leidt.

Dit zijn de vragen:

  1. Waar komen we vandaan?
  2. Wat doen we hier?
  3. Hoe moet ik leven?

Je antwoord op vraag 3 wordt beïnvloed door de antwoorden die je geeft op 1 en 2. Wanneer je iets wilt veranderen (in je gedrag bijvoorbeeld), maar het lukt steeds niet, dan zou dat zo maar eens te maken kunnen hebben met gebrek aan helderheid over jouw antwoord op vraag 3.

Ik zal je twee voorbeelden geven ter illustratie.

#1 Stel dat jij gelooft dat we zijn gecreëerd door een externe god (1). Het maakt niet uit hoe je deze noemt. Dan heeft die god dat gedaan met een reden (2). Vervolgens besluit je te leven volgens de regels die horen bij de religie van die betreffende god (3) met als doel het vervullen van de reden uit 2.

#2 Stel dat jij gelooft in de evolutietheorie. In dat geval is de mens ontstaan door toeval (1). Dit betekent hoogstwaarschijnlijk dat er geen universele ‘reden’ is waarom we bestaan (2). Het is daarom aan jou om je eigen ‘leefregels’ (normen en waarden) vast te stellen (3) en om zin te geven aan punt 2.

Ik heb de bovenstaande voorbeelden bewust gechargeerd en platgeslagen om je zo eenvoudig mogelijk te laten zien hoe jouw antwoorden je beleving van je leven beïnvloeden. Wanneer ik werk met een coachee, waarbij ik vermoed dat gebrek aan helderheid over hun beeld van de wereld het obstakel is, dan zou ik de volgende aanvullende vragen kunnen stellen:

Mogelijke vragen bij voorbeeld 1:

  • Welk beeld heb jij bij god en hoe is dat tot stand gekomen?
  • Wat vind je van die regels?
  • Heb je de teksten van je religie weleens zelf bestudeert?

Mogelijke vragen bij voorbeeld 2:

  • Ben je jezelf er van bewust dat het gaat om een theorie die niet onomstotelijk vastgesteld is? Heb je de alternatieven weleens onderzocht om te kijken wat je daarvan vindt?
  • Hoe geef jij zin aan je leven?
  • Heb je weleens de tijd genomen om vast te stellen welke normen en waarden voor jou belangrijk zijn?

Wanneer je de omschrijvingen van beide voorbeelden terugleest, zie je dat ik in de eerste zin steeds het woord geloof gebruik.

Geloven staat in mijn definitie op een lagere trede dan vertrouwen of weten. Het staat in deze context ook los van religie. Wanneer je in iets gelooft, heeft dit vaak een sociale of collectieve oorsprong. Het is jouw taak om te onderzoeken in welke mate je er ‘jouw waarheid’ van wilt maken. Vroeger geloofden we dat de aarde plat was, nu weten we dat de aarde rond is. 

Dus daarom: Houd die drie grote vragen de komende tijd eens in gedachten. Check in eerste instantie je eigen aannames. Van welke bronnen zijn je antwoorden afkomstig en wat vertelt je persoonlijke ervaring je? Daag jezelf daarna uit met het gedachte-experiment door te kijken wat het zou betekenen als je besluit je aannames te veranderen. Hoe beïnvloedt dit je antwoorden (en daarmee je leven) en wat vind je daarvan?

Liefdevolle groet en have fun,

Leroy

Soulfood in je mailbox?

Laat je gegevens achter en ontvang iedere week een artikel ter inspiratie, om je aan het denken te zetten over je leven en om je een lach of traan te ontlokken.

 

dit veld niet invullen s.v.p.

Agenda

Op dit moment staan er geen live evenementen gepland.

Win-win of lose-lose?

Win-win of lose-lose?

“Ik begrijp dat het leven bestaat uit het maken van concessies.” Wow!
Een van mijn taken als coach is om mijn gesprekspartners te wijzen op hun onbewuste aannames. En dit was een behoorlijke aanname…