Leiderschap: Niet (alleen) voor leiddinggevenden!

Werken aan je leiderschapskwaliteiten is toch alleen belangrijk wanneer je een ondernemer, manager of leidinggevende bent?

Deze vraag, of een variant ervan krijg ik dagelijks.

Veel mensen associeren het concept leiderschap direct met het hebben van een leidinggevende functie. Ik begrijp natuurlijk dat die link snel gelegd is, maar in werkelijkheid heeft leiderschap niets te maken met je positie binnen een bedrijf of organisatie.

Sterker nog, je doet jezelf te kort als je denkt dat het versterken van je leiderschap ‘niets voor jou is!’

Wat is leiderschap dan wel?

In mijn beleving is het een verzameling van een aantal kwaliteiten, die ieder mens van nature al bezit. De belangrijkste hierin is ervoor kiezen om de verantwoordelijkheid (over je leven) te nemen. 

Byron Katie heeft in haar wereldwijde bestseller “The Work”een passage die gaat over bij je eigen zaken blijven. Daarin beschrijft ze in mijn ogen het perfecte vertrekpunt voor verantwoordelijkheid:

“Ik kan in het universum maar drie soorten zaken vinden: de mijne, de jouwe en die van God. (Voor mij betekent het woord God ‘realiteit’. Realiteit is God, omdat zij bepaalt. Alles waar ik, jij of anderen geen controle over hebben, noem ik Gods zaken.) 


Veel van onze stress wordt veroorzaakt doordat we mentaal buiten onze eigen zaken leven. Wanneer ik denk ‘jij moet een baan nemen, ik wil dat jij gelukkig bent, jij zou op tijd moeten komen, jij moet beter voor jezelf zorgen’, dan zit ik in jouw zaken. 


Wanneer ik mij zorgen maak om aardbevingen, overstromingen, oorlog of wanneer ik zal sterven, dan zit ik in Gods zaken. Wanneer ik mij mentaal in jouw of in Gods zaken meng, is het effect afscheiding.”

Wanneer je leeft vanuit de houding van leiderschap, maak je een helder onderscheid tussen je eigen zaken, de zaken van een ander en de zaken van ‘god.’ Vervolgens neem je de volledige verantwoordelijkheid over jouw eigen zaken.

Lees nu de cursieve passage nog eens terug en stel jezelf de vraag waar het grootste deel van jouw aandacht heen gaat? De volgende vraag is: waar speelt het grootste deel van de stress in je leven zich af? En tot slot: Welke invloed heb jij hierop en wat ga je doen? Kies je voor leiderschap?

Ik hoor het graag van je.

Groet,

Leroy

Soulfood in je mailbox?

Laat je gegevens achter en ontvang iedere week een artikel ter inspiratie, om je aan het denken te zetten over je leven en om je een lach of traan te ontlokken.

AGENDA

Dinsdag 22 oktober 2019 | 'Proeven' van Geïnspireerd Leiderschap

Vrijdag 1 november 2019 | Masterclass Geïnspireerd Leiderschap

Geïnspireerd Leiderschap is de overtreffende trap van persoonlijk leiderschap. Wanneer je leidt (en leeft) vanuit inspiratie heb je visie: je weet wie je bent en waar je voor staat. Je hebt altijd overzicht, altijd tijd en nooit haast. Je ziet de zaken ‘zoals ze zijn,’ zonder ze in te kleuren. Dit maakt je effectief, optimistisch en vol energie. Hard werken is er nog steeds bij, maar alles in je leven verloopt soepeler en aangenamer.e grootste obstakel naar een leven vol vreugde en vervulling.

The Circle of Life

Het openingsnummer van The Lion King verbergt een universeel principe. In dit artikel lees je welk principe dat is en hoe het sleutel vormt tot een leven met meer flow.

Hoeveel verdien jij?

Welk tarief vraag ik? Hoeveel (salaris) ben ik waard? Wat betaal ik mijn medewerkers? Dit artikel geeft je handvatten om deze vragen te beantwoorden.

Beluister GRATIS een hoofdstuk uit mijn boek.

 

In dit hoofdstuk leer je de DROOM-methode. Een methode waarmee je in slechts 10 minuten per dag een leven vol succes en voldoening creëert. 

Vul je gegevens in en ontvang binnen 10 minuten de link naar het audiobestand EN een samenvatting van 1 pagina.