arrow_drop_up arrow_drop_down
Leiderschap: Niet (alleen) voor leidinggevenden!
7 oktober 2019 
in home

Leiderschap: Niet (alleen) voor leidinggevenden!

“Werken aan je leiderschapskwaliteiten is toch alleen belangrijk wanneer je een ondernemer, manager of leidinggevende bent?”

Deze vraag, of een variant ervan krijg ik dagelijks.

Veel mensen associeren het concept leiderschap direct met het hebben van een leidinggevende functie. Ik begrijp natuurlijk dat die link snel gelegd is, maar in werkelijkheid heeft leiderschap niets te maken met je positie binnen een bedrijf of organisatie.

Sterker nog, je doet jezelf te kort als je denkt dat het versterken van je leiderschap ‘niets voor jou is!’

Wat is leiderschap dan wel?

In mijn beleving is het een verzameling van een aantal kwaliteiten, die ieder mens van nature al bezit. De belangrijkste hierin is ervoor kiezen om de verantwoordelijkheid (over je leven) te nemen.

Byron Katie heeft in haar wereldwijde bestseller “The Work”een passage die gaat over bij je eigen zaken blijven. Daarin beschrijft ze in mijn ogen het perfecte vertrekpunt voor verantwoordelijkheid:

“Ik kan in het universum maar drie soorten zaken vinden: de mijne, de jouwe en die van God. (Voor mij betekent het woord God ‘realiteit’. Realiteit is God, omdat zij bepaalt. Alles waar ik, jij of anderen geen controle over hebben, noem ik Gods zaken.) 

Veel van onze stress wordt veroorzaakt doordat we mentaal buiten onze eigen zaken leven. Wanneer ik denk ‘jij moet een baan nemen, ik wil dat jij gelukkig bent, jij zou op tijd moeten komen, jij moet beter voor jezelf zorgen’, dan zit ik in jouw zaken. 

Wanneer ik mij zorgen maak om aardbevingen, overstromingen, oorlog of wanneer ik zal sterven, dan zit ik in Gods zaken. Wanneer ik mij mentaal in jouw of in Gods zaken meng, is het effect afscheiding.”

Wanneer je leeft vanuit de houding van leiderschap, maak je een helder onderscheid tussen je eigen zaken, de zaken van een ander en de zaken van ‘god.’ Vervolgens neem je de volledige verantwoordelijkheid over jouw eigen zaken.

Lees nu de cursieve passage nog eens terug en stel jezelf de vraag waar het grootste deel van jouw aandacht heen gaat? De volgende vraag is: waar speelt het grootste deel van de stress in je leven zich af? En tot slot: Welke invloed heb jij hierop en wat ga je doen?

Kies je voor leiderschap?

Ik hoor het graag van je.

In liefde en wijsheid,

Leroy

Over de schrijver
Reactie plaatsen