Wanneer schakel je een coach in?

Het is 6 september 1492. Je bevindt je op het Canarische eiland La Gomera. Vanuit een cafe in de haven kijkt je uit op een prachtig zeilschip, de Santa Maria. Je staat aan de vooravond van een reis die de geschiedenisboeken in zal gaan en waar de mensen honderden jaren na dato nog over zullen vertellen.

Toch houdt iets je tegen om uit te varen. Wat precies? Dat is je niet helemaal duidelijk, maar het lijkt te deduceren tot drie mogelijke oorzaken:

  1. Je weet niet hoe je moet zeilen.
  2. Je schip is stuk.
  3. Je weet niet waar je heen wilt.

Laten we de problemen een voor een bekijken en proberen op te lossen.

 

1. Je weet niet hoe je moet zeilen.

 

Dit is een duidelijk zichtbaar obstakel. Je mist kennis en vaardigheden. De oplossing hiervoor is relatief eenvoudig: Zoek een meester (zoals een mentor, adviseur of consultant) en ga bij hem of haar in de leer.

Gelukkig had Columbus deze uitdaging al lang voor zijn wereldberoemde reis getackeld…

2. Je boot is stuk.

 

Er zitten gaten in de bodem van je boot waardoor hij vol met water loopt. Hoewel dit in de basis een eenvoudig probleem is, kan het toch voor een extra uitdaging zorgen. Je hebt namelijk twee opties:

1. Je kunt je zorgen maken over het ontstaan van de gaten. Je vindt het belangrijk om te weten waar ze vandaan komen. In dat geval onderzoek je de routes die de boot eerder gevaren heeft. Kijken of je zandbanken of rotsen kunt vinden die er een gat ingeslagen hebben. Hoe ouder de boot is en hoe meer deze gevaren heeft, hoe groter de kans dat je een mogelijke oorzaak vindt. Alleen als je de oorzaak gevonden hebt, dan ben je nog geen centimeter verder op je nieuwe reis. Je boot ligt nog steeds in de haven en de gaten zitten er nog steeds in.

2. Als je zeker weet dat er op een paar gaten na niets mis is met je boot, kun je ook direct de gaten opsporen en repareren. Dit is waarschijnlijk makkelijker en gegarandeerd sneller dan eerst uitzoeken waar ze vandaan komen. Als de gaten maar klein zijn kun je er zelfs voor kiezen om ze voor lief te nemen en te accepteren dat je om de 100 kilometer een paar emmertjes water overboord moet gooien. In dat geval start je reis nóg sneller.

Bij de eerste optie ben je bezig met trauma uit het verleden. Klassiek gezien is dit het werk van een psycholoog. 

Bij de tweede optie ben je bezig met de toekomst. Je neemt je verleden voor lief en kijkt wat je nu kunt doen om je doelen te bereiken. Dit is waar een coach je mee helpt.

 

3. Je weet niet waar je heen wilt.

 

Je boot werkt en je hebt een vaarbewijs. Je hebt zelfs wat bemanning en proviand geregeld. Niets houdt je tegen. Toch?

Nou, het is ook wel fijn als je een idee hebt van de richting waarin je wilt varen. De 15e eeuwse handelsroutes naar Indië voeren zuidwaarts, om Afrika heen, voordat ze afsloegen naar het Oosten. Het is dus belangrijk om te weten waar het Zuiden is. Een stel Nederlanders die het 100 jaar later via het Noorden probeerden en daar een hele winter vast kwamen te zitten, zullen dit beamen.

Maar zijn er misschien nog meer opties? Mogelijkheden waar je zelf niet aan gedacht had, simpelweg omdat ze nooit eerder in je opgekomen waren? Zoals Westwaarts gaan. Je eigen koers varen. Een origineel avontuur waarin je mag ontdekken wat de wereld allemaal te bieden heeft.

Ook dit is het werkveld van een coach. Samen met jou onderzoeken hoe je meer uit jezelf en uit je leven kunt halen. Vragen stellen die je verborgen potentieel zichtbaar maken en je vervolgens helpen er naar te handelen.

 

In het kort.

 

Ben je op zoek naar kennis, vaardigheden of een strategie om je doel te bereiken? Zoek dan een inhoudsexpert zoals een leraar, consultant of adviseur.

Heb je het idee dat trauma uit je verleden je beperkt in het heden? Zoek een goede psycholoog.

Wil je weten welk potentieel er in je ligt te slapen en hoe je dit wakker maakt? Loop je in het nastreven van je doelen vast op obstakels die niets met inhoudelijke kennis of vaardigheden te maken hebben? Schakel dan een coach in. 

Soulfood in je mailbox?

Laat je gegevens achter en ontvang iedere week een artikel ter inspiratie, om je aan het denken te zetten over je leven en om je een lach of traan te ontlokken.

 

dit veld niet invullen s.v.p.

Agenda

Op dit moment staan er geen live evenementen gepland.

Win-win of lose-lose?

Win-win of lose-lose?

“Ik begrijp dat het leven bestaat uit het maken van concessies.” Wow!
Een van mijn taken als coach is om mijn gesprekspartners te wijzen op hun onbewuste aannames. En dit was een behoorlijke aanname…