Hoeveel verdien jij?

Eigenwaarde vs commerciële waarde

Ik voer regelmatig gesprekken die gaan over het leveren van waarde in een professionele context. Vragen die hierbij onder andere aan bod komen zijn:

  • Welk tarief vraag ik voor mijn diensten of producten?
  • Hoe veel salaris verdien ik en/of hoeveel betaal ik de mensen die voor mij werken?
  • Wat zijn de verwachtingen van mijn opdrachtgever, klant of werkgever?

Onderwerpen die vaak gevoelig liggen en waarin de emoties soms hoog oplopen. 

In mijn beleving komt dit doordat we vaak niet de tijd nemen om onze definitie van waarde scherp te stellen. Als we dit wel doen, dan zouden we bij aanvang al een grove scheiding kunnen maken:

  • Zelfwaarde of eigenwaarde.
  • Commerciële waarde.

Zelfwaarde is je waarde als mens. Dit heeft niets te maken met ‘hoeveel (geld) je verdient.’ Het feit dat je bestaat is het ultieme bewijs dat je er mag zijn.

Je commerciële waarde is mijn term om de waarde die jij levert voor je klant of werkgever te beschrijven. De hoeveelheid geld die je verdient blijkt vervolgens veelal afhankelijk van de mate waarin jij iemands probleem oplost, de hoeveelheid mensen voor wie je dit doet en met vraag en aanbod.

Kijkend naar de extremen betekent dit:

Ben jij de enige die een groot probleem voor veel mensen oplost?
Dan kun je waarschijnlijk veel geld verdienen.

Ben jij een van de velen die een klein probleem waar weinig mensen last van hebben oplost?
Dan kun je waarschijnlijk niet zo veel geld verdienen.

In beide situaties geldt dat wat jij hiervan vindt en hoe jij je erbij voelt er niets mee te maken heeft. Het zegt niets over jou als persoon, hoewel je emoties je soms anders wijs proberen te maken.

Zijn er uitzonderingen op de bovengenoemde voorbeelden? Uiteraard! Maar het onderscheid kunnen maken tussen “wat ben ik waard” en “wat krijg ik betaald” creëert ruimte voor rust en helderheid. En alleen vanuit die plek ben je in staat om een weloverwogen volgende stap te nemen richting het verhogen van je inkomsten.

Als dit een onderwerp is waar je aandacht naar uit gaat, stel jezelf dan eens de volgende vragen?

  • Hoeveel mensen hebben (nu) baat van mijn werk?
  • Hoeveel impact maak ik in het leven van die mensen?
  • Hoeveel anderen kunnen leveren wat ik lever (hoe uniek ben ik in mijn werk)?

Je antwoorden op deze vragen geven je inzicht in je huidige situatie en verschaffen duidelijkheid over de richting van een eventuele volgende stap. Verwacht overigens niet dat meer geld de bron van meer zekerheid en vrijheid is, dat kon je al eerder lezen in dit artikel.

Veel succes en liefdevolle groet,

Leroy

 

Soulfood in je mailbox?

Laat je gegevens achter en ontvang iedere week een artikel ter inspiratie, om je aan het denken te zetten over je leven en om je een lach of traan te ontlokken.

AGENDA

Dinsdag 22 oktober 2019 | 'Proeven' van Geïnspireerd Leiderschap

Vrijdag 1 november 2019 | Masterclass Geïnspireerd Leiderschap

Geïnspireerd Leiderschap is de overtreffende trap van persoonlijk leiderschap. Wanneer je leidt (en leeft) vanuit inspiratie heb je visie: je weet wie je bent en waar je voor staat. Je hebt altijd overzicht, altijd tijd en nooit haast. Je ziet de zaken ‘zoals ze zijn,’ zonder ze in te kleuren. Dit maakt je effectief, optimistisch en vol energie. Hard werken is er nog steeds bij, maar alles in je leven verloopt soepeler en aangenamer.e grootste obstakel naar een leven vol vreugde en vervulling.

The Circle of Life

Het openingsnummer van The Lion King verbergt een universeel principe. In dit artikel lees je welk principe dat is en hoe het sleutel vormt tot een leven met meer flow.

Beluister GRATIS een hoofdstuk uit mijn boek.

 

In dit hoofdstuk leer je de DROOM-methode. Een methode waarmee je in slechts 10 minuten per dag een leven vol succes en voldoening creëert. 

Vul je gegevens in en ontvang binnen 10 minuten de link naar het audiobestand EN een samenvatting van 1 pagina.